اجرای موتورخانه مرکزی 

 

مشاوره کاملاً رایگان

اجرا تخصصی با ضمانت نامه

گارانتی قیمت

 

موتورخانه تاسیسات در واقع مجموعه ای از تجهیزات مکانیکی و الکتریکی است که انرژی مورد نیاز ساختمان را تامین میکند . این موتورخانه ها برای برقراری پایداری و کارکرد بهینه ساختمان بسیار مهم هستند. در ادامه به نحوه اجرای موتورخانه های تاسیسات مرکزی پرداخته خواهیم شد:

1- بررسی نیازها: قبل از نصب موتورخانه ها، نیازهای ساختمان باید بررسی شده و تعیین شود که چه مقدار برق و گرما نیاز دارند.

2-طراحی سیستم: در این مرحله، سیستم تامین برق و گرمایش طراحی و مشخص می شود. این شامل ماشین آلات، اتصالات، خطوط و تجهیزات دیگر است.

3-نصب تجهیزات موتورخانه: پس از طراحی سیستم، موتورخانه ها نصب می شوند. در این مرحله، کار خطرناک بوده و باید توسط کارشناسان حرفه ای انجام شود.

4-تست و عیب یابی موتورخانه : پس از نصب، موتورخانه ها باید تست و عیب یابی شوند تا بتوان اطمینان حاصل کرد که سیستم به درستی کار می کند.

5-نگهداری و تعمیر: موتورخانه ها باید به طور منظم نگهداری و تعمیر شوند تا بتوانند به درستی کار کنند.

در کل، اجرای موتورخانه های تاسیسات مرکزی نیاز به تجربه، دانش و صبر دارد. انجام این کار با توجه به استانداردهای صحیح و همچنین توسط تیم مجرب و حرفه ای توصیه می شود.

در ادامه به بررسی بیشتر هریک از موارد فوق می پردازیم :

      1- بررسی نیازها :

برای طراحی تاسیسات موتورخانه ابتدا باید نیازها و الزامات مربوط به آن را شناسایی کرد. بعضی از اصلی ترین نیازهای طراحی موتورخانه عبارتند از:

  • نیاز به انتخاب برندهای معتبر و با کیفیت برای تجهیزات موتورخانه مانند موتورها، ژنراتورها، پمپ ها و سایر تجهیزات برقی و مکانیکی.
  • لزوم رعایت استانداردهای ایمنی در طراحی تاسیسات و برقراری سیستم های اطفاء حریق و تهویه مطبوع.
  • طراحی سیستم‌های انتقال سوخت و روغن به روشی کاملا دقیق، ایمن و با کیفیت .
  • رعایت اصول طراحی و محیط زیستی برای جلوگیری از آلودگی هوا و آب.
  • بررسی نیاز به سیستم های تهویه طبیعی و مکانیکی برای کنترل دما و رطوبت در داخل موتورخانه.
  • محاسبه نیاز به برق و توان برقی مورد نیاز برای تلفیق با موتورها و سایر تجهیزات مانند چیلرها، بویلرها،ادوات کنترل، نورپردازی و سایر تجهیزات الکتریکی.

با توجه به شاخص های بالا، مراحل طراحی موتورخانه مرکزی را می توان شروع کرد . که شامل طراحی الکتریکی، مکانیکی و معماری میباشد .

 

         2- طراحی سیستم :

طراحی موتورخانه تاسیسات مرکزی به عنوان یکی از مهمترین بخش‌هایی که در اجرای موتورخانه تاسیسات ساختمان‌های بزرگ استفاده می‌شود، می‌تواند بر اساس مشخصات پروژه، نیازهای کاربری و متغیرهای دیگر تعریف شود.

رویه طراحی این موتورخانه باید به گونه‌ای باشد که از بروز اشکالات در آینده جلوگیر شود . بنابراین رعایت نکات زیر الزامی است:

  • محاسبه ظرفیت دستگاه ها و تجهیزات اساسی موتورخانه از قبیل :برج‌های خنک‌کننده، دیگ‌های گرمایشی، تعداد پمپ‌ها و سایر تجهیزات مرتبط، نحوه و میزان تبادل های حرارتی مورد نیاز، محاسبه و تعیین میزان و انتخاب سیستم تهویه هوا و … با توجه به تنوع سیستم های موجود و دانش روز دنیا متناسب با نیاز مجموعه .
  • استفاده از روش های بهینه در طراحی، روش هایی که بتوانند در صرفه جویی مصرف انرژی و نهایتا کاهش هزینه‌ها مفید فایده باشند.
  • تعیین نوع دیگ‌های گرمایشی (بویلرها) و ظرفیت آن‌ها، جهت بالابردن سطح کیفی با راندمان مطلوب . یعنی تولید بخار،آبگرم، پکیج های گرمایشی و سایر تجهیزات خنک کننده.
  • طراحی هماهنگ و یکپارچه سیستم خنک کننده، منابع تغذیه برقی و هوای مصرفی، با سایر اجزای موتورخانه و ساختمان.
  • استفاده از کنترلر‌های هوشمند و بهره گیری از سیستم های کارآمد برای کنترل و مدیریت انرژی جهت کاهش مصرف انرژی.
  • ایجاد سیستم هایی با پردازش و واکنش سریع جهت برقراری ارتباط با تجهیزات . همچنین پاسخ‌گویی سریع و به موقع به نیازهای لحظه‌ای سیستم . برای حصول نتایجی از قبیل :  معیارهایی چون کارایی، ایمنی، توان‌های مختلف و غیره.
  • استفاده از تجهیزات پیشرفته و نوین برای کاهش هزینه‌ها و افزایش ایمنی و کارایی سیستم.

بنابراین، طراحی موتورخانه تاسیسات مرکزی باید به گونه‌ای باشد که طبق این موارد کارکرد خوبی داشته باشد .همچنین با دقت در طراحی و بهره گیری از تکنولوژی طراحی و ساخت از انواع سیستم های موجود پشتیبانی نماید . بطوریکه با رفع سریع مشکلات و اشکالات، قابلیت عیب‌یابی و تعمیر را نیز داشته باشد.

       3- نصب تجهیزات موتورخانه :

  • انتخاب مکان مناسب تجهیزات : باید قبل از نصب تجهیزات موتورخانه، مکان مناسبی برای استقرار آنها انتخاب شود. در انتخاب فضای موتورخانه باید به عواملی مانند (استحکام و پایداری تجهیزات ، ایجاد فضای هوایی مناسب جهت ارتباط و اتصال تاسیسات مورد نیاز و قابلیت دسترسی مناسب برای تعمیر و نگهداری تجهیزات موتورخانه) توجه شود.
  • برقراری ارتباطات الکتریکی مناسب: برای نصب تجهیزات موتورخانه، باید مسیر های مناسب رعایت شود . مسیرهای لازم برای اتصال کابل های برق قدرت . مسیرهای ارتباطی مناسب برای سیم کشی های مورد نیاز سیستم های فرمان و کنترل تجهیزات . بطور کلی میبایست مسیرهای ارتباطاتی مناسب الکتریکی برای نصب تجهیزات برقرار شود. برای این منظور لازم است تا نقشه های مربوطه توسط متخصصین و مهندسین ذیصلاح از قبل تهیه شده باشد .
  • تهویه مناسب: در نصب تجهیزات موتورخانه، باید برای تهویه مناسب، متناسب با نیاز دستگاه رعایت شود (مطابق دستورالعمل های ارائه شده توسط شرکت سازنده ). خصوصاً در شرایط آب و هوایی گرم و خشک و همچنین مناطق گرم و مرطوب با سطح رطوبت نسبی بالا.
  • نصب تاسیسات مکانیکی: در این مرحله باید تمامی تاسیسات مکانیکی شامل لوله کشی، شیرآلات و پمپ های موتورخانه نصب شوند. این کار باید با توجه به استانداردهای مربوط به نصب تاسیسات موتورخانه صورت گیرد.
  • آزمایش عملکرد موتورخانه: پس از نصب تجهیزات موتورخانه، باید با انواع تست های هیدرولیکی و غیره از عملکرد صحیح تجهیزات و دستگاه های منصوبه در موتورخانه اطمینان حاصل شود . این آزمایش ها باید با رعایت استانداردهای ایمنی و ایمنی الکتریکی انجام شود.
  • نصب سیستم های امنیتی: در پایان، برای اطمینان از عملکرد سیستم و همچنین جلوگیری از سرقت تجهیزات موتورخانه، نصب دزدگیر و دوربین های امنیتی همراه با نظارت مداوم از طریق این دوربین ها، توصیه می شود.

 

       4- تست و عیب یابی موتورخانه :

تست و عیب یابی موتورخانه تاسیساتی یک فرایند اساسی است که برای اطمینان از عملکرد صحیح موتورخانه در تاسیسات استفاده می‌شود. با انجام این فرایند، می‌توان به راحتی مشکلات پیش رو را پیدا کرده و در جهت رفع نواقص احتمالی اقدام کرد . در ادامه به برخی از مراحل اصلی تست و عیب یابی می‌پردازیم:
  • تست عملکرد مدار کنترل و فرمان سیستم: در این تست، عملکرد دستگاه های کنترل، نمایشگر و پنل ها بررسی می شوند تا اطمینان حاصل شود که عملکرد آنها صحیح است.
  • تست کیفیت سوخت و روغن: در این تست، کیفیت سوخت و روغن تجهیزات اساسی موتورخانه بررسی می شود. این تست شامل بررسی میزان سطح روغن و همچنین کیفیت روغن تجهیزات و دستگاه های منصوبه در موتورخانه و همچنین کیفیت و میزان سوخت مورد نیاز برای مشعل ها و غیره است.
  • تست هیدرواستاتیک موتورخانه: در این تست، میزان و نحوه سیال های ورودی و خروجی موتور مورد تست و بررسی قرار میگیرد تا از صحت عملکرد سیستم اطمینان حاصل شود. معمولا مولفه هایی از قبیل دبی جریان ، فشار و دمای ورودی و خروجی به سیستم مورد ارزیابی قرار میگیرد.
  • تست روند انتقال دما: روند انتقال دما از ابتدا (محل تولید دما ) تا انتها (نقاط مصرف) بررسی می شود . تا اطمینان حاصل شود که سیستم بلحاظ انتقال دما درست عمل می کند.
  • تست بالانس انرژی : ظرفیت تجهیزات و سازگاری آنها با تحمل بار اعمال شده مورد بررسی قرار می گیرد . مقادیر انرژی ورودی که از طریق سوخت یا جریان الکتریکی تامین شده است نسبت به میزان انرژی یا کار خروجی انجام شده مورد اندازه گیری و بررسی قرار میگیرد . نهایتا راندمان سیستم، کنترل و اندازه گیری می شود .
  • تست مبدل های گرمایشی و سرمایشی : در این تست، نحوه عملکرد مبدل های گرمایشی و سرمایشی بررسی می شود. از عدم وجود جریان هوا در مسیر لوله کشی ها ، منابع و مخازن و غیره اطمینان حاصل شود . میزان انتقال دما و انرژی در مبدل ها نیز باید بطور دقیق مورد تست و بازبینی قرار گیرد .

با توجه به اهمیت موتورخانه مرکزی ، نگهداری و کنترل های دوره ای دقیق باید با دقت بالا انجام شود . (قبل از راه اندازی و به نحوی که سیستم ها به راحتی مدیریت شوند) 

 

        5- نگهداری و تعمیر:

با توجه به اهمیت عملکرد صحیح موتورخانه مرکزی، تعمیرات و کنترل ادواری سیستم باید با دقت بالا انجام شود.
تعمیر و نگهداری موتورخانه مرکزی برای حفظ عملکرد بهینه و افزایش طول عمر تجهیزات بسیار ضروری است . در ادامه به بررسی مهمترین موارد مورد نیاز برای نگهداری و تعمیر موتورخانه های تاسیسات مرکزی پرداخته می شود:
  • بررسی روزانه و سیستماتیک: برای حفظ فعالیت بهینه موتورخانه، بهتر است که تجهیزات بطور روزانه بررسی شوند . با کنترل سیستماتیک دستگاه و تجهیزات منصوبه، مشکلات احتمالی شناسایی شوند.
  • تمیز کردن موتورخانه: هرگز نباید موتورخانه در نزدیکی گرد و خاک قرار گیرد. داشتن محیط پاک و خشک تاثیر بسیار بزرگی بر روی طول عمر موتورخانه دارد.
  • سرویس منظم : کلیه تجهیزات مکانیکی میبایست بطور منظم مورد بازدید قرارگرفته و سرویس های لازم انجام شود . روغنکاری برای قطعات دینامیکی میبایست مطابق دستورالعمل سازنده تجهیزات انجام شود .این کار می تواند به تشخیص مشکلات روزانه موتورخانه، افزایش طول عمر کاری و حفظ عملکرد بهینه تجهیزات کمک کند.
  • تعویض باتری: در اکثر موارد، باتری های موتورخانه دارای عمر محدودی هستند. بهتر است که آن ها در فاصله زمانی مناسبی تعویض شوند.
  • تعویض فیلترها: فیلتر های هوا، روغن و سوخت موتورخانه باید به طور منظم تعویض شوند. این کار می تواند به حفظ عملکرد بهینه و افزایش عمر استفاده از موتورخانه کمک کند.

 

نگهداری و تعمیر موتورخانه های تاسیسات مرکزی، امری بسیار حیاتی برای هر ساختمانی است . پس باید به صورت منظم و با توجه به نیازهای موتورخانه انجام شود.

 

مشاوره رایگان :   09121612959

مهندس مهدی شهرجردی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *