طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مبحث دوم

بخش هایی که در تاسیسات مکانیکی یک ساختمان طراحی و محاسبه می گردند شامل موارد زیر است:

  1. محاسبه بار سرمایش و گرمایش مورد نیاز ساختمان

  2. انتخاب سیستم سرمایش و گرمایش

  3. محاسبه آب گرم مصرفی مورد نیاز

  4. محاسبه منبع ذخیره آب

  5. محاسبه سیستم اطفاء حریق

  6. محاسبه سیستم کانال کشی و لوله کشی دستگاهها

  7. محاسبه و انتخاب تجهیزات موتورخانه

نمونه مدل سازی هِدر چیلد واتر و پایپینگ مربوطه با نرم افزار REVIT
نمونه مدل سازی هِدر چیلد واتر و پایپینگ مربوطه با نرم افزار REVIT

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مبحث دوم

حال به تفسیر هر کدام از قسمت های بالا را توضیح خواهیم داد

1- محاسبه بار سرمایش و گرمایش مورد نیاز ساختمان: 

محاسبه بارهای برودتی و حرارتی یا بارهای سرمایش و گرمایش به عنوان اولین مرحله در انتخاب سیستم مناسب می باشد . البته اطلاعات ورودی که شامل: طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا، درجه حرارت طراحی هوای خارج در فصل تابستان و زمستان، اختلاف درجه حرارت شب و روز در فصل تابستان، رطوبت نسبی هوای خارج، شرایط معماری ساختمان نظیر سطح دیوارها و پنجره ها، درب های داخلی، سقف و کف به نرم افزار داده می شوند و از خروجی این نرم افزار مقادیر بارهای برودتی و حرارتی مورد نیاز ساختمان به دست خواهند آمد.

2- انتخاب سیستم سرمایش و گرمایش:

انتخاب سیستم سرمایش و گرمایش به عنوان دومین مرحله در انتخاب سیستم مناسب و مبانی مورد استفاده در طراحی و محاسبه دستگاه ها و تجهیزات حرارتی و برودتی می باشد. هم چنین، به طور کلی سیستم های متداول سرمایش و گرمایش در ساختمان های مختلف را می توان به شرح زیر نام برد که شامل:

الف) سیستم سرمایش: تبخیری(کولر آبی، زنت یا ایرواشر)

ب) سیستم گرمایش: موتورخانه مرکزی یا پکیج آب گرم

پ) سیستم تهویه مطبوع(فن کوئل و دستگاه هوا رسان)

ت) پکیج های سرمایش-گرمایش

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مبحث دوم

3- محاسبه آب گرم مصرفی مورد نیاز: 

بویلرها در موتورخانه مرکزی آبگرم تولید شده را به داخل منبع کویلدار یا دو جداره انتقال می دهند و پس از تبادل حرارت با آب سرد ورودی به منابع مذکور، آب گرم مصرفی تامین شده توسط پمپ در داخل ساختمان به گردش در می آید.جهت محاسبه میزان آب گرم مصرفی مورد نیاز ساختمان، حداکثر مصرف آب گرم را در ضریب تقاضا ضرب نموده تا مقدار واقعی مصرف آب گرم بدست آید. سپس عدد بدست آمده را در ضریب ذخیره منبع ضرب می کنیم تا حجم منبع آب گرم مصرفی بدست آید.

4- محاسبه منبع ذخیره آب: 

منبع ذخیره آب جهت ذخیره آب مصرفی و نیز آب مورد نیاز جهت اطفاء حریق مورد استفاده می باشد. در ضمن، مقدار ذخیره آب مصرفی نیز معمولا بر اساس مصرف یک شبانه روز و جهت اطفاء حریق نیز براساس مدت زمان مورد نیاز تا رسیدن ماموران آتش نشانی می باشد.

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مبحث دوم

5- محاسبه سیستم اطفاء حریق:

اطفاء حریق در ساختمان توسط جعبه های آتش نشانی در طبقات و اسپرینکر در پارکینگ ها انجام می شود که فشار آب مورد نیاز آن ها توسط بوستر پمپ های مربوطه در موتورخانه مرکزی تامین می گردد.

6-محاسبه سیستم لوله کشی آب مصرفی، فاضلاب و تهویه مطبوع :

 جهت طراحی سیستم لوله کشی آب مصرفی، فاضلاب و تهویه مطبوع باید با توجه به نقشه های معماری بهترین مسیر جهت عبور لوله ها را انتخاب نمود و سپس توسط جداول و نمودار های مربوطه نیز سایز لوله ها را محاسبه نمود. همچنین، جهت محاسبه سایز لوله های آب مصرفی مقدار SFU را به دست آورده سپس با مراجعه به نمودار مربوطه مقدار جریان آب برحسب GPM بدست می آوریم. سپس با مراجعه به نمودار افت فشار در لوله های با سطح داخلی ناصاف و قطر لوله تعیین می شود. همچنین، جهت محاسبه سایز لوله های فاضلاب نیز مقدار DFU را از جدول مربوطه استخراج نموده سپس با توجه به شیب لوله و DFU تععن شده، سایز لوله بدست می آید.

7- محاسبه و انتخاب تجهیزات موتور خانه: 

محاسبه و انتخاب تجهیزات موتورخانه با توجه به بار سرمایش و گرمایش محاسبه می شود و نیز بار حرارتی آب گرم مصرفی مورد نیاز ساختمان، بویلر، مشعل، چیلر ،برج خنک کن، منبع کویلدار یا دو جداره، منبع انبساط، پمپ سیرکولاسیون گرمایش و نیز پمپ گردش آب گرم مصرفی و… انتخاب می شود.

طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مبحث دوم

اطلاعات بیشتر: https://www.shahrjerdi.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *